Flera tunga argument för att införa en köttskatt nu

I helgen under Vegovision i Stockholm fylldes Münchenbryggeriet till brädden med människor. Där hölls många intressanta samtal om hur vi bäst förverkligar visionen om ett veganskt samhälle där inga djur dödas eller utnyttjas av människor. Köttskatt är ett mycket viktigt steg på vägen för att nå dit, tror jag.

Det finns flera blytunga argument för att införa en köttskatt.

Meteorologiska världsorganisationen WMO larmade förra veckan att koldioxidnivåerna i atmosfären nådde 403,3 miljondelar under 2016. Senast koldioxidhalterna var så höga var för 3–5 miljoner år sedan. En klimatkatastrof knackar på dörren om vi inte agerar snabbt och resolut.

Vi behöver en köttskatt eftersom kött orsakar enormt mycket mer växthusgaser än bönor.

En biff med nötkött kräver 20 till 30 gånger mer mark per kilo än en bönbiff, eftersom den mesta energin kor får i sig läcker ut som värme. Enligt mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 40 gånger mer växthusgaser än bönor.

Det finns även mycket starka hälsoskäl och djurrättsskäl för att införa köttskatt.

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, ökar konsumtion av processat kött som korv och hamburgare markant risken för att utveckla tjock- och ändtarmscancer.

Dessutom, hur skulle du känna det om det var din hund som låg på grillen? Det är faktiskt jättesynd om djuret som fått sätta livet till.

Faktum är att köttkonsumtion har många allvarliga dolda kostnader med avseende på klimatet, hälsa och djurlidande. I Sverige infördes bensinskatt 1924. Min förhoppning är att köttskatt införs i någon form under nästa mandatperiod.