Fira en växtbaserad midsommar

I midsommar skippar jag det kolbrända griskadavret, sillen, kycklingspettet, kräftorna och den kalla rostbiffen. I stället väljer jag vegetariskt för att ljuset ska kunna lysa även på dem som står hungriga i mörkret på andra sidan klotet.

Över 800 miljoner människor kan inte äta sig mätta denna midsommar enligt FN. Deras mat skickas till fläskindustrier, till fisk- och kräftodlingar, till broileranläggningar, samt till gigantiska kött- och mjölkfabriker.

Jag skippar köttet för att Moder Jord ropar på hjälp i feberyra. Snart kan det bli riktigt varmt. Köttindustrin spyr ut enorma mängder växthusgaser.

Världen går just nu mot en mycket allvarlig temperaturhöjning om ingenting görs. Då blir det värmeböljor, extrema vädersvängningar och översvämningar. Stackars oss när luften kokar, då är det för sent att hoppa ur grytan.

Jag grillar växtbaserat i solidaritet med djuren för att jag vägrar slå dövörat till dödsskriken i slaktkällaren. Där trängs många individer ihop och pressas fram till slaktbänken och hängs upp i köttkrokar för att bli korv, köttbullar och leverpastej. Det är så hemskt och förfärligt.

I år firar jag en köttfri midsommar och äter jordgubbar med havregrädde, färskpotatis med persilja, sommarens primörer, olivolja, nötter och grillar försiktigt min sojakorv.

Foto pexels.com