Nya vetenskapliga studier visa varför vegansk mat räddar världen från en miljökollaps

Hela 96 procent av däggdjurens biomassa utgörs av oss människor och boskap. De vilda djuren utgör bara 4 procent. Vi människor har sedan civilisationens gryning utrotat 83 procent av de vilda däggdjuren och hälften av växterna. Kött- och mjölkdjur som hålls av människor tränger undan annat liv.

Det visar en ny miljörapport, The Biomass Distribution on Earth, publicerad i National Academy of Sciences. En sammanfattning av studien finns här: https://www.theguardian.com/environment/2018/may/21/human-race-just-001-of-all-life-but-has-destroyed-over-80-of-wild-mammals-study

En annan nypublicerad rapport Reducing food’s environmental impact through producers and consumers visar att animalieproduktionen globalt tar upp 83 procent av jordbruksmarkerna och står för 60 procent av klimatutsläppen från maten.

Det är den den mest omfattande studien som gjorts över lantbrukets miljö- och klimatpåverkan. Den innehåller information från 38 700 lantbruk i 123 länder. En sammanfattning av studien finns här: https://www.svd.se/studie-vegan-bast-for-klimatet.

Foto pexels.com