Att födas för att dödas

Djurrättsliga frågor behöver tas på mycket större allvar än det görs idag, särskilt med tanke på de negativa effekter konsumtionen av animalier har på folks hälsa och miljö, utöver att det också innebär ett onödigt lidande och död för flera biljarder kännande individer per år. Alla sjukdomar och dödsfall knutet till kolesterol, beror på att personerna i fråga ätit animaliska produkter.

Vi är veganer för djuren och vi väljer att inte stödja företag eller produkter som profiterar på djurs lidande och död genom att betala för det. Att veganisera ett samhälle är ett viktigt steg för att rädda miljön. Uppfödandet och massproduktionen av djur är slöseri med resurser som är oförsvarbart. Enorma vatten och spannmålsmängder går åt till slutprodukten som är lite köttfärs.

Vatten och spannmålsmängden som förbrukas skulle kunna bevattna och mätta hela Afrika flera gånger om, ifall man avstod från att massproducera kännande individer för att döda dom.

Jag har skrivit en text gällande hur människor beter sig mot djur
djurens rätt till sina liv, våran del i vad djur utsätts för och roten till det onda.
Varför har en katt och råtta lek kunnat fortsätta i hundra år, med jägare som låtsas hotade av vilt, moderatpolitiker som hetsar till vargskräck för att de är Nollvisionärer, politiker som är jägare själva och lobbar för utökad slakt och länstyrelsen med anställda jägare som är kompis med Svenska jägareförbundet och går dess ärenden? Svenska jägareförbundet som tilldelas 52,2 miljoner kronor per år av staten för viltvård. Med medlemmar som vill döda så många individer som möjligt. Dom har riksdagen utsett som ansvariga för djurens liv. Det är som att låta kannibaler öppna en förskola. Man fattar direkt att det inte är en bra idé.

Lagen är katastrof. Den skyddar inte djuren och tillåter tjuvjägare att gång på gång komma undan. De är som mobbarna i skolan som förstör livet för de svaga och tillåts fortsätta utan att någon stoppar dom, säger bara ajabaja, inte vara dum igen, medan mobbarna hånskrattar och fortsätter. Det är mer än rimligt att kräva nolltolerans mot tjuvjakt. Jag personligen kräver nolltolerans mot all jakt, mot allt dödande av djur.

Jägareförbundet har hånskrattat rätt ut när alla tjuvjägare kommer undan med förklaringar som alla vet är påhittade efterkonstruktioner. ALLA VET ATT DE LJUGER, ÄVEN POLIS, LÄNSTYRELSEN OCH DOMSTOLAR, ändå döms de inte. Tänk er att det gällde barn i stället, nu är det oskyldiga djur som förföljs, torteras och dödas, och ingen myndighet stoppar dom. Vargen är en toppredator som stärker och hjälper andra arter att utvecklas och överleva, vilket gör att vargen har en mycket viktig roll för flora och fauna. Naturens sätt att överleva skall inte jämföras eller blandas ihop med hur det ska fungera gällande människor. Vargen stärker andra arter genom att de svagare djuren tas och de livskraftiga lever vidare och förökar sig. Det stärker vår älgstam till exempel. Det här naturliga kretsloppet förstörs med hjälp av svenska Jägareförbundet och pro jakt politiker.

Jägareförbundet kräver att deras nöjesjägare skall få döda så många djur som det bara går. De använder argument som att djuren måste dödas för att minska trafikolyckor, annars springer det björnar på gatorna i Stockholm och andra Rödluvan och vargen sagor som jägare kör med. Allt för att hålla fokus borta ifrån vad det handlar om, nämligen att de älskar att döda.

Jägareförbundet ser helst att vargen utrotas så jägarna kan skjuta ihjäl så många älgar som möjligt och stoppa i sina frysar. De skyller på att älgstammen måste hållas efter och ser sig själva som en narsicistisk lösning på det.

Jägare fungerar inte som vargen, långt ifrån. En jägare skjuter hänsynslöst, utan urskiljning. Ibland skjuter dom varandra, ibland en häst som de trott var en älg.

Det finns fårägare som struntar i att sätta upp RAS rovdjursavvisande stängsel runt sina djur, trots att de kan söka bidrag från länsstyrelsen och får gratis hjälp att sätta upp stängslen. I de fall när får blir vargtagna är det orimligt att skyddsjakt beviljas när det är fårägaren som bär skulden.

Vi kan inte tillåta att samer med rennäring får tillstånd till skyddsjakt på våra vilda djur, för att de själva inte tar ansvar för sina renar och bara släpper ut dom utan tillsyn. Vi vet att det finns en same som till skillnad från övriga passade sina renar och därmed förhindrade någon nämnvärd förlust av djur. Han blev SÅ HATAD av övriga samer med rennäring, han blev totalt utfryst och avskydd när han gick ut offentligt med att det behövs inte mer än så och därmed är det inte rimligt att samer har rätt att skrika på skyddsjakt, när de själva borde ta ansvar och passa sina djur. Varje gång en varg lyckats ta sig levande genom samebältet är ett rent under. Det tjuvjagas friskt och tillämpas skjut, gräv och tig.

Vi läser om jägare som är ute på promenad och av en slump råkar bli hotad av en varg, råkar ha ett gevär med sig på sin promenad och råkar skjuta ihjäl vargen som dom trodde var en räv.

Vi läser om notoriska sadister som “råkat” bli attackerade av björnar flera gånger när de helt fredligt bara strosade runt i skogen och absolut inte gjorde något olagligt alls, som att leta upp, hetsa och mörda oskyldiga djur för att de får en kick av det.

Jägare gråter krokodiltårar över att deras älskade familjemedlem blivit vargtagen och att det är bara en tidsfråga innan alla vargar börjar äta bebisar, så det måste bli skyddsjakt innan ett helt dagis blir uppätet. Vi vet att de skickar ut sina hundar med flit i vargrevir och släpper iväg dom flera kilometer utan tillsyn. Jakthundar som vargtas blir jägarna rejält kompenserade för, bland annat av Agria djurförsäkringar. Det kan röra sig om summor på totalt upp mot 70 000 kronor som jägare får för sin döda hund plus att de använder det som anledning att få till skyddsjakt.

Ett annat exempel är när de jagade ut varghonan Grimma ut ur en nationalpark och dödade henne i vintras. Hon hade gömt sig i ett skyddat område där det var olagligt att döda henne. Länstyrelsen begick ett brott när de jagade ut henne därifrån och sköt ihjäl henne

Varför har de möjlighet att fortsätta så här? Vad krävs för att det lilla skyddet djuren har skall följas?

Jag anser att alla djur i skogen är sina egna, har rätt till sina liv, jag ser de som våra, dina och mina djur, som vi har rätt att skydda. Jag ser det som min skyldighet att skydda oskyldiga djur. Varenda varg, björn, lo, räv och uggla därute är våra djur och ansvar.            När någon torterar ett lodjur och hänger upp det i en snara i ett träd så den kvävs till döds, så begår inte den jägaren bara ett brott mot lodjuret, han begår ett brott mot mig, mot dig och mot oss alla.

Ge dig själv en ärlig chans att bli vegan, avfärda det inte som något svårt eller konstigt. Att avstå från animalier hjälper djuren. Det minskar massuppfödandet av djur som föds upp för att slås ihjäl. Avstå från komjölk vars bakgrund innebär upprepade tvångsinseminationer på kor vars kalv slits i från dom för att kossorna ska producera mjölk som skall säljas. Varför betala för att de ska kunna fortsätta utsätta djur för det traumat som det innebär både för mamma ko och hennes kalvar? Vi måste inte dricka komjölk, lika lite som vi behöver hundmjölk eller igelkottsmjölk. Vi lever inte i stenåldern. Vi måste inte dricka mjölk från andra djur. Mjölkpropagandan är namnet på en myndighet i Sverige, vars uppgift var just att köra propaganda för att få folk att dricka så mycket komjölk som möjligt, så att bönderna skulle tjäna pengar utöver alla de bidrag de får av staten för att överleva. Vi är uppväxta med att “mjölk ger starka ben och starka tänder”, när det i själva verket är tvärtom.

Vi veganer får höra det ena uttjatade ologiska argumentet efter det andra. Några av de mest korkade som vi brukar skratta åt är “Så har människor gjort i alla tider.” “Människan behöver kött för att överleva” och den dummaste av alla “Vi har rätt att döda djur för vi är mer intelligenta än dom.” Förutom att det argumentet är ett riktigt obehagligt sätt att resonera på, så är det personer som yttrar ett sådant statement som skulle ryka först om samma gällde människor. Angående att fortsätta göra någonting med argumentet att så har vi gjort i alla tider, så förstår dom flesta av oss att det inte är någon vidare smart lösning. Det skulle ju innebära noll utveckling. Det skulle innebära att vi fortfarande skulle ha suttit i en stengrotta och stirrat. Om alla människor i världshistorien hade levt efter den filosofin så hade absolut ingenting uppfunnits, utvecklats eller förbättrats. Vi hade på sin höjd haft varsin träpåk, thats it! Ingenting mer. Nej vi gör som människor har gjort i alla tider, vi står i en stengrotta, med en träpåk. Inget mer. Vi är klara där och känner oss nöjda med det. Not.  Angående att måste äta kött och är gjorda för det, så bevisa det genom att springa i kapp dina byten, hugg tänderna i dom och ät upp dom råa, som köttätande djur gör. Du kan börja med en gasell. Case closed.

Om fler och fler slutar betala för att djur torteras och dödas, så blir det inte lönsamt heller. Du betalar inte inträde på en tjurfäktning om du är i Spanien, eller för att rida på elefanter i Thailand. Att betala är att stödja och sponsra att det kan fortsätta. Likadant gäller livsmedelsindustrin. Vi har rätt att kräva att maten vi köper inte innehåller kroppsdelar och kroppsvätskor.

Våga att bryta en vana, sätt djurens rätt till sina liv före din vana att köpa komjölk istället för havremjölk. Att inte leva på andras död hjälper jorden, miljön, hälsan och ger våra barn en framtid. Var inte en del av problemet.
Du har inget att förlora och djuren och vi andra har allt att vinna ❤️

 

Christel Astor

Konstnär och djurrättare