Veganer tar studenten – Vett och etikett

Wohoo, studenten! Kul med fest och firande. Eller? Kanske är det inte helt utan gnissel när det kommer till själva bjudningen till festen och det ska planeras med mat hemma. Ofta bjuds det på plockmat eller smörgåstårta eller kanske grillat. Hur gör man då som vegan? Eller hur gör man när det kommer en vegan på besök? Problemen kan gå på båda håll. Det handlar om vett och etikett för när man bjuder och blir bjuden på fest. Det finns vissa do’s and dont’s.

Scenario 1

En vegan tar studenten och vill ha fest hemma med gäster som ska bjudas på mat. Som ung människa i 18-årsåldern är man kanske beroende av sina föräldrar, vilka är de som ofta förväntas sköta markservicen och fixa med maten som ska bjudas. Tveklöst ska studentens val och önskemål om mat tillgodoses. Kompromisser kan tillåtas vid detaljer rörande utformning, upplägg och ett eller annat alternativ, men om veganen vill ha och bjuda på veganskt, så kan jag inte se varför detta skulle förnekas. Det är ingen som blir lidande av att äta veganskt.

Om folk inte tycker om smaken av vissa livsmedel är en annan sak, men olika smakåsikter finns inom alla kategorier av kök och livsstilar, man behöver inte tycka all mat är god mat. Även om majoriteten av gästerna inte är veganer så tycker jag att de kan bjudas på den veganska maten. Hänsyn tas till gäster som på grund av allergier, religösa eller etiska orsaker inte äter viss mat – alternativ kan då serveras till dessa. Att som förälder till en student gå in och säga att “Nej, vi lagar kött åt alla gästerna och du får specialkost”, tycker jag är oacceptabelt. Det är studentens högtid och dennes dag. Just denna dag ska veganen inte behöva känna sig udda och särbehandlad. Detta är en dag av njutning för en student.

Scenario 2

En vegan kommer på besök när det ska bjudas på studentfest. Ska inte denna ta seden dit den kommer och äta det som bjuds? Jag säger nej. En vegan faller in under kategorin av människor som av etiska skäl inte kan äta viss mat (jag väljer att hänvisa till etiska skäl – miljö, hälsa kan förstår som etiska skäl också). Det handlar alltså inte bara om att man ogillar viss mat, utan man har gjort ett genomtänkt och aktivt val av livsstil utifrån andra orsaker än den egna personliga smakupplevelsen av mat. Den som bjuder en vegan bör därför anpassa menyn eller tillgodose veganen med alternativ så att även denna kan få äta och ha trevligt på festen. Att INTE tillgodose veganen med lämplig och anpassad mat vore direkt förkastligt.

Ska allas önskemål om mat tillgodoses?

Nä, som sagt, fysiska, religösa eller etiska varianter bör man ta hänsyn till. Folks smakpreferenser kan man låta vara utan att anpassa sig till. Det enklaste är såklart om man kan lösa det med kommunikation mellan den som bjuder och den som önskar specialkost. Ofta kan det vara svårt för en oinsatt att veta vad som är vegansk mat och det kan vara en snårig djungel att hitta rätt i (även för en van vegan kan det vara svårt ibland). Som värd för en fest bör man eftersträva att alla gäster får det så trevligt som möjligt och då ingår det att låta gästerna få det de vill så långt som möjligt. Veganen kan därför komma med förslag på mat som kan fungera tillsammans med övriga gästers mat. Kan man anpassa menyn så att det kommer att se snarlikt ut på allas tallrikar är detta det bästa. Om värden inser sina begränsningar eller kanske inte vågar ge sig på det veganska köket i rädsla av att göra fel, så kan denne be om hjälp av veganen själv. Kanske kan veganen ta med egen mat, eller hjälpa till vid tillagningen av maten hos värden.

Kan situationen och exemplet vändas och även fungera när en köttätare kommer till en vegan? Låt säga att värden bjuder på veganskt. Kan en gäst genom diskussion tillåtas att få kött att äta, antingen genom att ta med det själv eller att be om att få lov att tillaga det själv hos värden? Principiellt säger jag nej, eftersom jag inte kan se några fysiska, religösa eller etiskt försvarbara skäl till att man INTE skulle kunna äta veganskt när man blir bjuden på det.

Ett visst ansvar ska också läggas vid den vegan som blir bjuden på fest. Har man speciella skäl till varför man inte kan äta all typ av mat så bör man säga till värden så att denne får en rimlig chans att anpassa menyn. Att bara dyka upp på en fest och där komma på att man inte kan äta av maten som bjuds vore oartigt. Dels sätter man värden i en tråkigt pinsam sitts och dels kommer man som gäst heller inte att fullt ut kunna ha roligt på festen. Grundprincipen vid bjudning är att alla ska ha kul och det ligger i både värdens och gästens ansvar att sträva mot detta mål. Gästens förväntningar bör därför också läggas på en nivå där man kan se fram emot att äta något lagom gott, men kanske inte det man hade valt att laga själv. Det bör inte förväntas en helt anpassad meny där allt är det bästa man någonsin ätit. Tycker man inte om kokt potatis är detta helt ok. Ät då bara lite av detta, men undvik inte helt. Att inte äta alls av något för att man tycker det är mindre gott är inte ok.

Uppförande

Självklart ska en gäst eller en värds val av mat inte kritiseras av någon. Om värden väljer att bjuda på veganskt och gästen inte har gett värden någon förvarning om bra skäl till att inte äta detta, så ska gästen heller inte kritisera det som bjuds. Gästen ska absolut heller inte ifrågasätta orsaken till valet av den mat som bjuds.

Detta gäller både om värden eller gästen är vegan.  Om en värd bjuder på veganskt och en gäst helst äter kött, så ska denne gästen såklart inte gnälla eller klaga på att den mat som bjuds inte är god eller etiskt försvarbar. Är det gästen som är vegan och kommer till en värd som serverar kött till majoriteten av gästerna, så ska såklart inte heller veganen protestera och peka finger åt övriga gästers val av mat. (Vanligtvis startar inte veganer diskussioner om kost vid en bjudning där majoriteten äter kött eftersom det lätt blir en jobbig stämning.)

Inte heller den inbjudne veganen ska kritiseras när denne får sin anpassade mat serverad bredvid övrigas mat. Att kommentera eller ifrågasätta valet av mat är även här direkt oacceptabelt. Diskussion och nyfikenhet är helt ok, men isåfall noga avvägt så att personen med specialmat inte känner sig obekväm. Om veganen är i minoritet, så är det redan en utsatt och lite jobbig situation att inte vara som alla andra på festen. Att då bli granskad och ifrågasatt av övriga gäster kan lätt bli tråkigt och förstöra stämningen. Likaså måste den som frågar vara beredd på att svaret kan vara obekvämt och snudd på kritik mot den egna maten. En vegan som förklarar varför denne inte äter kött kommer oundvikligen att uttrycka en åsikt om varför det är fel att äta kött. Tycker man att det är jobbigt att få sin egen mat ifrågasatt bör man inte fråga andra om deras val av mat. Grundprincipen är att alla ska ha kul, hänsyn gästerna sinsemellan bör därför också visas.

Som värd:

  • Be om information från gästerna rörande önskemål om specialmat. Det är viktigt att få reda på om någon riskerar att dö av maten som serveras, liksom att det också är viktigt att få veta hur man som bäst kan anpassa menyn så att alla gäster får så god mat som möjligt – en förutsättning för att det ska bli kul för alla.
  • Anpassa menyn så att alla får så lik mat som möjligt, alternativt att de kan välja lite mer av något och lite mindre av något annat för att kunna äta gott utifrån sina behov.
  • Klaga inte över gästens önskemål.
  • Kritisera inte gästen för dess val av mat.
  • Ifrågasätt inte gästens fysiska, religösa eller etiska inriktning.

Var tillmötesgående och lyhörd för gästen, få alla att känna sig välkomna.

Som gäst:

  • Säg till i god tid att du inte kan äta viss mat.
  • Ge värden tips och förslag på hur maten kan anpassas så att den passar in i sammanhanget på bästa sätt.
  • Ät av maten som värden lagat (har diskussion förts före festen om vad som är bra mat, så finns ingen anledning till att undvika maten som bjuds).
  • Kritisera inte värdens mat.
  • Kritisera inte de övriga gästernas mat eller matvanor. Bara för att du som vegan tycker dig ha blivit upplyst och är övertygad om detta och har åsikter om andras matval, så behöver inte alla vara lika införstådda med dina argument och skäl. Att ta upp detta som diskussion kan vara ok, men absolut inte att kritisera de som inte håller med. Vissa kan behöva mer tid för att nå din upplysning. Informera utan att kritisera.

Var öppen och tolerant. Bjud på dig själv och var glad.

Jag önskar alla studenter en lycklig och lyckad student!