Påsken är i annalkande med allt vad det innebär med traditioner och firande. En högtid som för många betyder glädje och kära återseenden. Det är dock inte så för alla. För många är det en skräckens tid där lidandet intensifieras och många får utstå fruktansvärda förhållanden långt utöver vad som kan sägas humant eller rimligt.
I Sverige äter vi 2000 ton ägg under påskveckan, vilket är en fördubbling mot resten av året. Detta motsvarar någonstans mellan 3 till 3,5 miljoner ägg på sju dagar. Huruvida det är bra för oss att äta så mycket ägg kan ifrågasättas. Studier har gjorts som visar att äggätande ökar risken för att dö i prostatacancer, tjocktarmscancer eller ändtarmscancer. Äter man två ägg om dagen har man även 27 % ökad risk att få någon hjärt/kärlsjukdom jämfört med personer som äter mindre än ett ägg per månad. Oavsett om man väljer att vara försiktig och tro på dessa studier eller inte, så finns det andra anledningar att inte äta ägg. Det är definitivt dåligt för kycklingarna och hönsen.
Vi har ungefär 8 miljoner äggproducerande hönor i Sverige. Ungefär en miljon av dessa spenderar sitt liv i trånga burar utan möjlighet att ens sträcka på sig. Majoriteten av våra äggproducenter räknas som frigående vilket innebär att de står hopträngda med tiotusentals andra hönor på betonggolv där de ofta utvecklar beteendestörningar och skadar varandra. Ekologiska äggproducenter har lite mer utrymme än de frigående (6 hönor istället för 9 på en kvadratmeter) och de får vara utomhus under sommaren.
För att höns ska räknas som funktionsdugliga och användbara krävs det att de kan lägga nästan ett ägg om dagen, hela året. Dessa höga produktionskrav sliter väldigt mycket på deras kroppar. Tappar de i produktionshastighet skickas de till slaktaren. Innan de får halsen avskuren blir de upphängda i benen, fullt medvetna, och sen doppade i strömförande vatten, eller så blir de kvävda och kippar efter luft tills de dör. Det tar ungefär 1,5 år innan deras kroppar inte klarar tempot längre. För en tupp är livslängden dock bara några sekunder. En kycklingsorterare kan sortera 900 kycklingar i timmen och slänger då c:a 450 nykläckta kycklingar i soporna för att gasas eller malas i en brutal kvarn som ser ut som något ur en blodig skräckfilm.
Jämfört med vegetabilisk kost ligger ägg även högt när det gäller vattenförbrukning och koldioxidutsläpp. För att producera ETT ägg krävs det nästan 200 liter vatten, eller 3300 liter per kilo (vilket inkluderar vatten för foder, dricksvatten och skötsel). Ett ägg motsvarar därmed nästan 17 minuter i duschen. Detta ska jämföras med sojabönor – 2145 l/kg eller havre och majs som behöver 1425-1220 l/kg.
Det går åt 1,5-2,5 kg CO2 för att framställa ett kilo ägg. Motsvarande för baljväxter är 0,2-1,5 kg CO2 per kilo mat.
Traditionen att äta ägg har ett symboliskt ursprung i det att ägg symboliserar liv och pånyttfödelse som våren kan sägas representera. Den kristna traditionen hänvisar till Jesu uppståndelse på påskdagen och fastan före detta. Eftersom man under fastan före påsk inte fått lov att äta ägg hade det bildats ett överskott på ägg, varpå man fick öka sin konsumtion för att bli av med detta överskott. Dagens samhälle ser dock annorlunda ut där väldigt få fastar och väldigt få egentligen vet varför de äter så många ägg, mer än att det är så de brukar göra. Det är dags att bryta denna tradition och dess mördande bakgrund. Vi måste öppna ögonen och se den brutala verkligheten som ligger bakom äggen man glatt målar och stoppar i sig. De flesta skulle nog sluta le när de ser hur tupparna sorteras bort och hur hönorna lever och dör. Det finns ingen glädje i deras liv överhuvudtaget.
Vi måste inte döda småkycklingar och äta ägg som producerats genom lidande för att fira vårens ankomst. Glada påskharar och färgglada påskägg fyllda med godis är ett betydligt roligare alternativ för alla.
Läs mer:
http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/agg-kopplat-till-tjocktarmscancer/
http://circ.ahajournals.org/content/136/Suppl_1/A15869; http://www.lakareforframtiden.se/nya-ron/samband-mellan-agg-kolesterol-och-hjartkarlsjukdom/
https://djurrattsalliansen.se/djurens-situation/livsmedel/agg/
https://djurrattsalliansen.se/djurens-situation/livsmedel/slakt/
http://waterfootprint.org/media/downloads/Report-48-WaterFootprint-AnimalProducts-Vol1_1.pdf
http://waterfootprint.org/en/resources/interactive-tools/product-gallery/
http://static.ewg.org/reports/2011/meateaters/pdf/methodology_ewg_meat_eaters_guide_to_health_and_climate_2011.pdf;
http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1645004-wwfs-kottguide-ekologiska-agg
http://www.wwf.se/wwfs-arbete/ekologiska-fotavtryck/kottguiden/1595678-wwfs-kottguide-baljvaxter