Den sjuka äggindustrin

Då var det alltså dags igen för en ny kycklingskandal. Denna gång är det äggproduktionen som visat sig vara allt annat än hälsosam för både djuren och människorna. Ägg framhålls ofta som ett fantastiskt bra livsmedel, men det är inte helt utan problem. Många ägg, framförallt ekologiska, innehåller gifterna dioxin och PCB. I början av augusti uppdagades det att man tvingats återkalla miljontals ägg i Nederländerna, Tyskland och Belgien efter att man hittat spår av insektsgiftet Fiproni i dem. Även i Sverige har man hittat drabbade ägg och återkallat dessa. Giftet är inte lagligt att använda inom EU, men ändå användes det. Som följd av detta har omkring 180 äggproducenter stängt sina produktioner och flera har avlivat sina höns, vilket innebär att miljontals höns har dött på grund av någons slarv och fusk.

Föds man av manligt kön inom äggproduktionen gallras man snabbt ut och dödas. Eftersom ungefär hälften av alla kycklingar som föds är tuppar, så gasas ungefär 15 000 kycklingar ihjäl varje dag i Sverige. De kycklingar som är hönor får visserligen leva, men får då bo i trånga utrymmen där sjukdomar kan frodas. Tillsammans med stora mängder andra hönor måste de lägga flera hundra ägg om året för att få fortsätta leva. I naturen skulle de kanske lagt en eller två kullar ägg om året. Med den takten de tvingas producera ägg i fabriken drabbas de lätt av sjukdomar och dör. Efter ett eller två år klarar inte deras kroppar det hårda trycket och hönorna dödas.

På grund av fågelinfluensan har vi bara i Sverige under vintern och våren behövt avliva 250 000 fåglar. I Asien är dessa siffror betydligt högre. Ägg och fågelindustrin är sjuk. Livsmiljön för fåglarna är fruktansvärda. Fåglar dör i mängder och människor som äter av dem blir sjuka.

I våras skrevs det om ett utbrott av campylobacter i svenskt kycklingkött. Campylobacter finns i tarmarna på hönsen och kommer ut genom avföringen. På något vis kommer avföringen i kontakt med köttet och återfinns sen i kycklingköttet i affären. Förra året var det c:a 7000 svenskar som sökte sjukvård på grund av bakterien och trenden med insjuknande pekar uppåt, enligt Folkhälsomyndigheten.

David Stenholz, ordförande på Läkare för framtiden, säger att: “Kyckling innehåller samma cancerframkallande ämnen som rött kött, samma kolesterol och mättat fett. Det är helt fritt från fibrer och antioxidanter och det gör oss magsjuka. Att i stället välja vegetabiliska proteinkällor som baljväxter, nötter och frön är en stor vinst ur näringssynpunkt.”.

Ägg är heller inte lika hälsosamma som de ofta framställs. Flertalet studier visar att om man äter ett ägg om dagen så innebär det en ökad risk för kardiovaskulära sjukdomar och diabetes. Till detta ska nu även räknas in att äggen i sig innehåller gift och att hönsen som lägger äggen behandlas som maskiner utan mycket hänsyn till deras välbefinnande. Välj bort äggen, det finns bättre alternativ som inte gör någon sjuk.

 

Läs mer på:

 1. http://www.expressen.se/dinapengar/livsmedelsverket-letar-gift-i-ekoagg/
 2. https://www.svt.se/nyheter/eu-kallar-till-krismote-om-forgiftade-agg;
 3. http://www.expressen.se/nyheter/just-nu-giftiga-agg-har-salts-i-sverige/
 4. http://www.cbc.ca/news/health/netherlands-eggs-fipronil-1.4237743
 5. http://djurfabriken.se/aggfabriken
 6. http://www.atl.nu/lantbruk/det-var-sa-manga-doda-hons-att-det-inte-gick-att-rakna/
 7. http://www.expressen.se/nyheter/50-000-hons-kan-fa-avlivas-efter-fagelinfluensa/
 8. http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/handelmarknad/kottmjolkochagg/marknadenforkottmjolkochagg/marknadenformatfagel.4.3a3862f81373bf24eab80001808.html
 9. https://sv.wikipedia.org/wiki/Campylobacter
 10. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/smittskyddslakaren-farsk-kyckling-ar-ingen-bra-foda-just-nu
 11. https://nutritionfacts.org/video/debunking-egg-industry-myths/