Glasväggar?

Paul McCartneys berömda citat om slakterier är välkänt: ”Om slakterier hade glasväggar skulle alla bli vegetarianer.” Det är en vacker tanke som bygger på förvissningen om människors inneboende godhet. Om alla visste om vilka grymheter som pågår i ett slakteri skulle ingen sponsra denna verksamhet.

Faktum är att alla nu har tillgång till obegränsade mängder film från slakterier från många olika källor. Reklam från producenterna själva, avslöjanden från inspektioner, skandaler med fusk och smygfilmade bilder visar oss med hjärtskärande detaljer hur det går till. Ofattbara mängder djur lider varje dag helt i onödan.

Ingen kan ens föreställa sig hur det mytiska begreppet human slakt skulle fungera, varken praktiskt eller moraliskt. Det är dags att sluta fantisera och erkänna att human slakt inte finns, vare sig i Sverige eller utomlands. Det är omöjligt att transportera, bedöva eller avliva djur på ett humant sätt, alltså med en metod som även kan användas för människor och husdjur.

Det är dags att vi slutar ljuga för oss själva. Det är inte försvarbart eller acceptabelt att äta djur 2017/2018.  Ursäkterna blir ihåligare för varje dag. Det finns många nyttiga och smakrika alternativ!