Vår plikt att protestera

Nästan alla svenskar är medvetna om att vårt samhälle har många brister när det gäller hur vi behandlar behövande och hur vi behandlar vår miljö. Redan 2008 var 96 % av alla svenskar medvetna om den global uppvärmningen, och en majoritet ser den som ett hot. Vidare betraktar nästan alla människor sig som djurvänner och skulle omedelbart protestera om de såg ett djur plågas.

Ändå är det oerhört få som faktiskt tar tag i saken och engagerar sig. Det är få som verkligen gör något konkret för att förbättra miljön och eller som kämpar för djuren. De flesta källsorterar och behandlar sina husdjur väl, vilket naturligtvis inte är dåligt men inte heller konstruktivt eller effektivt. Det finns så mycket mer man kan göra, sådant som är både nödvändigt och effektivt. Här är ett par exempel:

 • Arbeta politiskt. Det behövs fler människor som verkligen bryr sig om miljö, djur och natur i politiken. Än så länge är Feministiskt Initiativ och Djurens parti de enda partier som verkligen har nytänkande ideér om miljö och djurrätt.  Om du tror att de andra partierna kan reformeras inifrån – försök. Ju fler röster som hörs desto bättre!
 • Stöd Djurens Rätt: Det är en stor, seriös organisation som försöker påverka genom att skriva artiklar och uppvakta politiker.  Den enda insats som krävs av dig är att du bidrar ekonomiskt.
 • Skriv insändare och skicka till tidningar. Hör av dig om du behöver hjälp med det. Det svåra är att skriva kort när det finns så mycket att säga. Här är några exempel!
 • Prata med vänner och bekanta – det är socialt krävande men oerhört viktigt.
 • Bjud in till veganska måltider – lär människor att veganer inte bara äter gräs!
 • Var aktiv på sociala medier. Protestera när någon delar bilder på djurplågeri eller kött, sprid information om animalieindustrin o.s.v.
 • Gå med i Djurrättsalliansen.
  Nästan varje vecka genomför de protester på gator och torg i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är enkelt, säkert och roligt. Om du bor någon annanstans går det säkert att starta en egen avdelning. En populär typ av protest är Earthlings Experience, men det finns många andra metoder.
 • Ge pengar till organisationer som arbetar för alla djur. Förutom dem som nämnts ovan vill jag rekommendera Sea Shepherd och Ett År för Djuren.
 • Det finns också grupper som mer arbetar med civil olydnad och alltså utanför lagens bokstav men inom moralisk rätt och demokratisk tradition. Den mest kända i Sverige är Tomma Burar.
 • Gå ut på stan och prata med människor, genomför intervjuer eller dela ut flygblad.

Ingen svensk vegan/djurrättsaktivist har någonsin dömts för att ha fysiskt skadat någon människa eller ha använt vapen/våld . ”Militant vegan” och ”Eko-terrorist” är alltså propagandatermer som saknar verklighetsförankring.

Inga stora samhällsförändringar har genomförts utan ett brett folkstöd och protester på gatorna. Den principen gäller fortfarande, inte bara historiskt. I dagarna har vi Women’s March och Standing Rock som aktuella exempel på viktiga folkliga protestaktioner.

Alltför många människor tiger och gör ingenting. Det behövs många fler aktivister. Hör av dig om du behöver hjälp att komma igång!

Foto: Martin Smedjeback.