ÄR FOLK SOM HJÄLPER DE MEST UTSATTA HJÄLTAR?

Jag tänkte skriva om något jag funderat mycket på den senaste tiden och som jag ser nästintill överallt på nätet.

Är man en hjälte om man är djurrättsaktivist? Är man en hjälte om man hjälper de mest utsatta? Eller borde det vara en självklarhet?

Att måla upp aktivister som hjältar är i mina ögon rätt problematiskt då det antyder att det arbete de/vi gör för djuren skulle vara något som en bör få en klapp på axeln för. Något en bör få ett ”tack” för. Hade du varit i den positionen djuren är, hade du nog förväntat dig att någon stått upp för dig.

Jag ser det inte som något negativt i sig att beundra eller respektera någon. Jag tror att vi alla har någon eller några som vi beundrar och ser upp till lite extra mycket. Men det finns andra sätt man kan visa/uttrycka detta på än att höja hen till skyarna och kalla hen för ”hjälte”. Exempel:
”Jag beundrar verkligen dig/vad du gör”.
”Jag respekterar ditt arbete för djuren”.
”Du inspirerar mig mycket!”
Det blir problematiskt när man idoliserar någon till den grad att man börjar kalla personen för hjälte, för hen är ingen hjälte. Vi är inga hjältar.

Jag minns att jag för länge sedan läste en artikel om en man som gått emellan och stoppat en våldtäkt. Det skrevs såklart om denna händelse i många olika medier och mannen målades då upp som en hjälte. Men borde det inte vara självklart att gå emellan något sådant hemskt om en ser det hända? Är vår värld verkligen så mörk att en sån liten sak kan ses som något heroiskt?

Jag är medveten om att i den hemska värld vi lever i så blir fina handlingar något extra fint och därför vill folk gärna hylla såna handlingar, men blir det inte lite problematiskt på ett sätt?

Många gånger får vi aktivister kommentarer såsom: ”Tack för allt ni gör för djuren”. Det är såklart fint att folk vill visa sitt stöd för vad vi gör, men samtidigt får sådana kommentarer alltid mig att rynka lite på pannan.

Snälla tacka mig inte. Jag uppskattar det verkligen men det bästa sättet du kan visa tacksamhet på, är att själv bli aktiv. Att själv bli aktiv för de utsatta och inte kräva något i gengäld för det.

Snälla kalla inte mig eller någon annan som står upp för djuren för ”hjälte”. Sträva istället själv mot att alltid försöka bli bättre. Sträva mot att göra lika mycket som den personen du ville kalla för hjälte.

Jag är misantrop och förväntar mig egentligen inte mycket av folk generellt, men vi måste börja göra det. Normen måste bli att stå upp för de mest utsatta snarare än som det är nu, där det ses som något avvikande och ”heroiskt”.

Att stå upp för djuren, att se det brutala förtryck de utsätts för och att göra något åt det, bör inte ses som något heroiskt då det är det allra minsta vi kan och borde göra.

Jag är ingen hjälte. Jag gör bara det rätta.

————————————

Läs även:
http://supervegobloggen.se/var-plikt-att-protestera/

http://supervegobloggen.se/vikten-av-att-vara-aktiv-for-djuren/