Nu inför vintern köper folk gärna lite varmare kläder. Gärna kläder tillverkade av ull, då ull håller värmen väldigt bra. Men vem betalar EGENTLIGEN priset för dessa kläder? Många tänker inte på att kanske anledningen till att ull håller värmen bra är för att det faktiskt suttit på ett djurs kropp i syfte att ge det djuret värme. Inom alla industrier där djur utnyttjas för pengar, sätts djurens välmående sist. Så precis som inom alla andra sådana industrier, innebär ylleindustrin lidande för djuren. Läs dessa korta fakta om ull nu inför vintern och ha med dig dessa när du går i affären och ska handla.
KORTA FAKTA OM ULL (Kan vara bra att veta nu till vintern…):
- Djur som utnyttjas för ull är huvudsakligen får, kaniner och getter. Men även djur som kameler utnyttjas för ull.
- Australien är en av världens största producenter av ull och det är därifrån mycket av den ullen som säljs i affärerna kommer ifrån.
- För att få ut största mängd ull av ett får har vi människor avlat djuren så att de producerar mer ull än vad som ursprungligen är naturligt för dem. De ursprungliga/vilda fåren har egentligen samma typ av päls som getter och behöver inte klippas.
- Merinofår är framavlade med mycket djupa hudveck för att få ut så mycket ull som möjligt. Detta orsakar såklart många problem för fåren. I vecken, speciellt på fårens bakdel samlas mycket fukt vilket i sin tur leder till att insekter lägger ägg där, då fukten drar till sig dessa.
- Då merinofår har extremt mycket ull dör många av överhettning under de varmaste månaderna då de varken kan svettas eller fälla ullen.
- ”Mulesing” är en vanlig procedur inom ullindustrin. För att förhindra att insekter lägger ägg i vecken på djurens bakdel, så utförs mulesing. Detta innebär att lamm spänns fast och hud på bakdelen skärs bort. Ofta helt utan bedövning. Andra ingrepp som utförs på lamm utan bedövning är svanskupning och kastrering.
- PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) har flera gånger synliggjort extrem misshandel i de länder som är de STÖRSTA producenterna av ull. På klippen ser vi ”arbetarna” bl.a slå, sparka och stampa på fåren. (Se klipp ifrån dessa undercover utredningar i källhänvisningen nedan).
- När fåren inte längre producerar tillräckligt med ull exporteras de till slakt. Omkring 4 miljoner får exporteras varje år från Australien till Mellanöstern (levande). Resan kan ta flera veckor och är ett rent helvete för djuren.
- Även andra djur utnyttjas för ull. Kaninull anses vara en av de finaste ullsorterna på grund av dess egenskaper. De kaniner som utnyttjas för ull tillhör en särskild ras, Angora.
- Kina står för 90 procent av all angoraull som produceras. En hel del av den här kinesiska angoraullen hamnar i kläder som säljs i Sverige.
- Kaniner som utnyttjas för ull hålls ensamma i små burar för att för att pälsen ska hållas i så bra skick som möjligt.
- Pälsen slits i de flesta fall bort för hand från kaninernas skinn. Sedan slängs de in i burarna igen, traumatiserade och chockade, för att invänta nästa ”skörd” som sker när pälsen växt ut igen (efter ca 3 månader).
- Honorna producerar mest ull, så om hanarna ska användas för avel eller till ullproduktion mördas de vid födseln.
- ”Kashmir” kommer ifrån getter och produceras främst i Asien. Kashmir är gjort på pälsen på getens mage, dvs ”the undercoat”.
- ”Mohair” kommer ifrån angora getter och produceras främst i Sydafrika och USA. Man börjar klippa dessa redan 6 veckor efter födseln. ”Dehorning”, som oftast innebär att man bränner av hornen på dem med ett varmt järn, sker redan när de är 1-2 veckor gamla. Så fort getterna inte längre är användbara för industrin så skickas de till slakt.
- Getter har väldigt lite fett på sin kropp så när man tar deras päls ifrån dem utsätts de för kalla temperaturer då getterna oftast ”klipps” under midvinter inom ullindustrin vilket leder till att många getter dör av lunginflammation. Hypotermin (nedkylningen) gör dem också sårbara för infektioner, näringsbrister och andra ofta dödliga problem.
- Folk rättfärdigar ofta att köpa ull med argumentet: ”Det är ju en biprodukt ifrån köttindustrin” och med: ”Får måste ju klippas, så då kan vi lika bra ta deras ull.” Genom att köpa ”biprodukter” stödjer man ändå industrier som utnyttjar och förtrycker djur. Att många får är domesticerade och att de därför måste klippas är sant, men vi har verkligen inte rätten till att ta deras ull bara för det. ”Klippningen” inom ullindustrin innebär oftast förövrigt extrem misshandel.
Vill du vara helt säker på att du inte stödjer djurförtryck och är orsaken till djurs lidande, köp ALDRIG material eller produkter som kommer ifrån djur. Det finns så många alternativ idag. Djurvänliga alternativ till djurmaterial är bl.a polyester, viskos, bomull, akryl, mikrofiber, jeans, bambu, konstsilke, hampa etc.
Källförteckning:
1. https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/angora-industry/
2. https://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsument/ull
3. https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/wool-industry/
4. http://www.onegreenplanet.org/animalsandnature/5-alarming-facts-about-the-wool-industry/
5. http://www.humanedecisions.com/the-wool-industry/
6. http://www.animalsaustralia.org/issues/sheep-painful-procedures.php
7. https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/animals-used-clothing-factsheets/inside-wool-industry/
8. https://www.peta.org/living/fashion/cashmere-mohair-goat-facts/
9. https://djurrattsalliansen.se/djurens-situation/klader/skinnulldunsilke/
10. https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/wool-industry/wool-live-export/
11. https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/mohair/