VIKTEN AV ATT VARA AKTIV FÖR DJUREN

Att bli vegan är ett steg i rätt riktning. Man väljer att inte spendera sina pengar på produkter som djur utnyttjats för. Man väljer att inte besöka platser där djur utnyttjas för pengar. Man väljer att avstå ifrån djurförtryck. Det är ett starkt ställningstagande, men räcker verkligen det? Räcker det att bara ta avstånd ifrån djurförtrycket? Vad kan vi göra mer? BÖR vi göra mer?

I den världen vi lever i idag, är djurförtrycket fortfarande extremt normaliserat. Att bidra till djurförtryck är det som anses vara ”normalt” och att stå upp för djuren är det som anses vara ”extremt”. Vi har dock helt klart kommit långt i utvecklingen gällande veganismen, om man jämför med hur världen såg ut för 50 år sen, men hur har vi kommit dit vi är nu?

Många blandar ofta ihop veganism med aktivism och tror att dessa är samma sak, vilket gör mig bekymrad. Veganism är som sagt ett starkt ställningstagande. Men ett PASSIVT ställningstagande, medans aktivism innebär att man är AKTIV. Man deltar aktivt i protester, man gör aktivt saker för att kämpa emot djurförtrycket. Man agerar efter sina värderingar.

Att äta vegansk mat och att ha en typ av värderingar är inte samma sak som att aktivt delta i en protest, aktivt sabotera för företag som utnyttjar djur eller att aktivt rädda djur ifrån fångenskap.

Faktum är att veganismen växer, vi blir allt fler veganer och utbudet av vegan-produkter i affärerna ökar, men antalet djurrättsaktivister ökar inte i samma takt som antalet veganer gör. Det finns egentligen väldigt många människor som är veganer idag, men väldigt få av dessa är aktiva för djuren.

Allt vi åstadkommit gällande djurens rättigheter, är tack vare djurrättsaktivisters ideella arbete genom tiderna. VI MÅSTE ta vårt ansvar som människor. Vi har skapat djurförtrycket och därför har vi även en skyldighet att krossa det.

Det räcker inte längre att vara vegan. Det räcker inte längre att endast ta avstånd ifrån djurförtrycket. Vi måste enas för att kunna krossa det. Vi måste börja agera efter våra värderingar. Det är vår SKYLDIGHET till djuren.

Bli aktiv för djuren idag! Här är några exempel på hur du kan börja och tips på vad du kan tänka på:

KOLLA UPP hur det ser ut i din stad/by. Finns där andra veganer och/eller veganer som redan är aktiva? Kontakta dem! Adda dem på sociala medier och prata ihop er.

PLANERA en protest eller demonstration. Bjud in så många människor du kan som skulle vara intresserade av att delta! Genomför den och lär dig av det som kunde gått bättre, och ta med dig det till nästa protest/demo.

FÖLJ andra djurrättsorganisationer på Facebook eller instagram för att få inspiration och motivation. Exempel på några är: Djurfront, The Save movement, Direct Action Everywhere, 269 Libération Animale, Hunt Saboteurs och Djurrättsalliansen.

VÅGA exponera dig själv för jobbiga situationer. Våga att se på hemska videos och dokumentärer som rör djurförtryck. Det är viktigt att vi vågar se deras lidande fastän det är jobbigt.

LÄS PÅ om djurindustrin. Informera dig själv så att du lätt och säkert kan bemöta argument och vara en stark röst för djuren. En påläst aktivist är en bra aktivist!

Och till sist, FOKUSERA PÅ OFFREN. Hur psykiskt påfrestande det än är ibland att vara djurrättsaktivist och att vara medveten om alla hemskheter djuren utsätts för, så handlar det inte om oss. Det handlar inte om våra personliga preferenser, våra känslor eller våra relationer med andra aktivister. Vi måste fortsätta kämpa. För deras skull. För djurens skull.

Läs även gärna Peter Kalmströms artikel om samma ämne:
http://supervegobloggen.se/var-plikt-att-protestera/