Den grymma ullindustrin

Australien är det land i världen som producerar mest ull, vilket är ca 25% av marknaden. 80 miljoner får finns på farmer runtom i landet. Att ha flockar på tusentals djur är vanligt och den stora mängden djur gör det omöjligt att se individerna, vilket resulterar i att det varje år dör miljontals får på grund av brist på tillsyn.

De som klipper fåren betalas per volym, vilket gör att ju snabbare de jobbar, desto bättre betalt får de. Såklart betyder detta att fåren skadas under arbetet, och arbetarna själva syr ihop såren som blir, utan bedövning eller sanitet. Många blir dessutom utsatta för regelrätt misshandel. Under 2013 och 2014 smygfilmade PETA på olika fårfarmer i Australien, vilket resulterat i ett flertal åtal och domar.

Ungefär 50% av världens merinoull kommer från Australien. 89% av alla får i landet är merinofår. Dessa får har veckat skinn, vilket för ullproducenten betyder att mängden ull per individ blir högre än hos andra får. För fåret betyder det att den blir extremt varm på sommaren. Det är inte ovanligt att de dör av värmeslag. Flugor lägger också ägg i fårets skinnveck, helst vid baken, då det är fuktigast där. När äggen kläcks lever larverna på att äta fårets kött. Det är för att försöka undkomma detta som mulesing utförs. Ni har säkert sett det . Det är när huden skärs bort vid baken på lammen, så att det där ska bildas mer jämn hud så att flugorna inte ska lägga sina ägg där. Ofta hittar flugorna dit ändå och lägger sina ägg i det öppna såret.

Överlever fåren efter år som ullproducenter är det möjligt att de skickas på export, oftast till Sydostasien eller Mellanöstern. Resan tar flera veckor och förhållandena är hemska: däck fullpackade av djur och golven täckta med en sörja av havsvatten, urin och avföring. Många djur dör på grund av otillräcklig ventilation, fukt och sjukdomar. 2016 dog 15 591 individer under export från Australien till andra länder. De som når fram kommer till länder utan djurskyddslagar och slaktas i de flesta fall utan bedövning.

Ingen borde kunna säga annat än att ullindustrin är grym. Ändå är ull lika populärt nu som den alltid varit, kanske mer till och med. Det känns som om det är hög tid att börja kämpa mot ull på samma sätt som vi kämpar mot päls- och köttindustrin!

Källor:

https://www.peta.org/issues/animals-used-for-clothing/animals-used-clothing-factsheets/inside-wool-industry/

https://www.peta2.com/animal-rights-basics/clothing/wool-sheepskin/

https://www.djurensratt.se/djurvanlig-konsument/ull

http://agriculture.vic.gov.au/about-us/media-releases/shearers-plead-guilty-to-60-animal-cruelty-charges

http://www.banliveexport.com/facts/