Valslakt

Då var det dags igen för årets Grindadrap, valslakt på Färöarna. Även detta året trotsar alltså Färöarna det internationella förbudet mot valjakt. Varje år fångas och dödas omkring 800 grindvalar av valjägarna. Det är under juli och augusti som grindvalar vandrar förbi Färöarna på väg norrut. Valjägare från Färöarna omringar då valarna, förvirrar dem genom att störa ut deras navigeringssystem och skrämmer dem in i en bukt eller vik där valarna strandar. Dessa dödas sen genom att stora jaktlag möter dem på stranden och antingen drar dem längre upp på stranden med hjälp av krokar som fästs i deras blåshål eller dödade med specialdesignade knivar eller spjut genom att deras ryggmärg kapas.

Enligt Färöarna är det tradition med denna valjakt och den har bedrivits sen vikingatiden. Syftet med jakten är för att få mat och späck. Bara för att man har gjort något under lång tid innebär det inte att man måste fortsätta göra det. Grindvalar är en släkting till delfiner och är liksom delfiner relativt intelligenta varelser. De är även väldigt sociala varelser. Att en flock av dessa varelser jagas, strandas och slaktas av tradition är tragiskt. Dåliga traditioner ska undvikas efterhand som vi blir mer civiliserade och detta är absolut en dålig tradition, liksom all annan tradition som orsakar onödigt lidande för andra kännande och medvetna varelser.

Ett annat försvar för sitt beteende som Färöarna framför är att det är bara en liten mängd valar som dödas varje år i förhållande till mängden grindvalar som finns i världen. Det är därför en hållbar jakt som inte skadar det totala beståndet. Även detta känns irrelevant. Det är dödandet i sig som är dåligt, oavsett hur många fler valar det finns i världen. Dessutom är sättet det görs på fruktansvärt brutalt orsakar stort lidande för valarna.

Redan den 18/7 i år har 869 individer dödats. Märk då att vi ändå inte kommit in i den mest aktiva månaden, som statistiskt sett är i augusti. Vi tycks alltså gå mot ett av de värsta åren på länge för Grindvalarna som försöker ta sig förbi Färöarna, enligt Sea Shepard, som övervakar Färöarnas Grindadrap. Önskvärt vore att omvärldens politiker lyssnade på de protester som människor runt om i världen för mot detta och utövade starka påtryckningar för att få de styrande på Färöarna att sluta upp med detta årliga massmord.

http://www.whaling.fo/en/regulated/the-evolution-of-a-faroese-pilot-whaling/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Grindadr%C3%A1p

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21166611.ab

https://www.seashepherd.org/faroes/about-campaign/the-pilot-whale.html

https://www.youtube.com/watch?v=I33_n7LMKqk

https://www.facebook.com/OpBloodyFjords/photos/a.427766560661552.1073741828.422974797807395/1175194629252071/?type=3&theater

http://www.huffingtonpost.com/entry/faroe-islands-the-taiji-of-europe_us_596d1262e4b05561da5a59a8

Facebook-album med fasansfulla bilder från juli 2017