Kära köttätare

Har du precis insett att någon du mött är vegan? Detta är något som sker allt oftare och jag förstår att det kan kännas skrämmande och väldigt påträngande, men oroa dig inte. För att du ska känna dig säker inför dessa möten har jag gjort en lista på vad ni kan prata om och hur du kan förhålla dig. Innan vi börjar vill jag bara påminna att i alla lägen vara lugn och behålla ögonkontakt.
Då sätter vi igång.

  1. Berätta om morötters känslor. För att verkligen få kontroll över situationen föreslår jag att du genast hoppar in i nya studier som visar att grönsaker kan känna smärta, har djupa familjeband och kan numera bygga hus. Gärna innan de ens hunnit säga hej för att verkligen visa att du är medveten om deras livsstil. Då man däremot inte alltid vet när man kommer stöta på en vegan föreslår jag att du varje morgon förbereder dig genom att leta fram några artiklar. Att läsa dem är valfritt.

  2. Ibland kan det bli lite pinsam tystnad. Att börja prata om bacon är då ett säkert sätt för att lätta upp stämningen och ett steg till att bekanta sig med varandra. Hur många har inte fått vänner genom att samtala om stekt grisrumpa?

  3. När ni etablerat ett band är det dags att visa veganen hur mycket du bryr dig. Detta gör du bäst genom att börja prata om veganens hälsa och definitiva vitaminbrist. Här kanske veganen förnekar att den kommer dö av för lite protein och det är ditt jobb att bevisa motsatsen. Du kanske inte är en doktor eller har tillgång till deras blodvärden, men ansvaret står fortfarande på dig. I de allra tuffaste fallen föreslår jag att du viftar en köttbit framför veganen för att verkligen få hem poängen. Har du inte tillgång till en köttbit så är det okej att använda sig av bilder från Google. Detta handlar trots allt om överlevnad. Glöm inte heller att nämna paret som gav sitt barn veganmat och barnet dog. Det är garanterat något veganen aldrig hört förut.

  4. I mötet med en vegan känner man sig ofta dömd av den andra. Veganen behöver inte göra eller säga något för att detta ska ske, men det händer likväl. En vegan har nämligen förmågan att göra människor illa till mods endast genom att andas. Många av dem förstår inte ens hur jobbigt det kan vara för dig. Så här föreslår jag att du snällt, men bestämt påpekar att du är en grottmänniska. Du kan även vända fokus mot lejon och hur de minsann äter kött utan problem. Detta kommer ge dig överhanden i mötet och garantera din plats som packledaren i villaområdet.

  5. Känner du dig osäker på fakta om djurhållning? Oroa dig inte. Om diskussionen dyker upp så har du automatiskt rätt eftersom veganer generellt är oresonliga, trädkramande hippies. För att inte tala om alla minkar de släpper ut runt omkring sig. Det spelar alltså ingen roll om du aldrig läst på om kött eller mjölkproduktion, för din instinkt som köttätare är viktigare än allt som veganen försöker få fram. Om du ändå vill visa upp större kunskap så är det värt att nämna din släkting som någon gång i tiden ägt en ko.Eller sett en.

  6. Det gömmer sig många konstigheter i det veganer äter och här gäller största försiktighet. En person kan reagera negativt när de exponeras för vegankost. Vi har alla någon i närheten som dött tragiskt efter att ha ätit ett veganskt äpple eller försökt sig på lasagne med morötter. Det viktigaste här är säkerheten. Även om det är lockande att filma en själv när man gör en #soyicecreamchallenge och lägga upp på youtube så är det inte värt ens liv. Kom ihåg det.

Då är listan avslutad för denna gång och jag hoppas att ditt nästa möte med en vegan sker lugnt och sansat. Skulle det däremot bli problem som ovannämnda inte kan fixa fungerar det alltid att gå åt sidan och upprepa frasen ”Jag är en grottmänniska, hör mig vråla” tills du känner dig redo.