Jägarna och det irrationella varghatet

 • Hur ofta har vi inte sett artiklar med jägare som gråter krokodiltårar över att deras hundar blivit tagna av varg? Hur ofta har vi inte sett att de medvetet släpper lös sina hundar, trots uppmaningar från länsstyrelsen att hålla dem kopplade?

Jakthundar, som är försäkrade i Agria, och till exempel blir dödade av vargar.​ Om hunden är en dubbelchampion, alltså fått ett championat på utställning och jaktprov, så kan hunden vara värd mycket. Agria samarbetar med jägarförbundet som också har jaktförsäkring. Du kan få upp till 50 000 kronor för en bra hund. Om den blir dödad kan du dessutom få upp till 20 000 kronor från länsstyrelsen. En hund som blir skadad och behöver veterinärvård får självrisken. Så har du en bra hund kan du få upp till 70 000 kronor.

Att jägare inte bryr sig om andra levande individer visste vi redan och ingen av oss har någonsin gått på att de skulle bry sig om sina egna hundar heller. De tjänar till och med pengar på att få sina hundar dödade av varg.       Efter det kommer ansökningar om skyddsjakt på den varg som dödat hunden som ett brev på posten. Jag vill påstå att det är uppenbart att jägare med flit offrar sina hundar för att få till skyddsjakt på vargar.

Jägare och varghatare använder många metoder för att få rätt att döda vargar; både lagliga och olagliga. Att viltstängsel längs stora vägar blir uppklippta i syfte att varg ska ta sig igenom och bli överkörda är bara ett exempel på hur de arbetar utöver tjuvjakt.

Nu senast, angående den genetiskt viktiga vargen i Rialaområdet skickades det in en anmälan om skyddsjakt från en känd varghatare, som inte ens bor i området och på inget sätt skulle kunna vara drabbad.

Efter att skyddsanmälan avslogs och trots länsstyrelsens uppmaningar att hålla hundar kopplade, skedde fler incidenter där hund utan koppel blev tagen av varg. En fårägare som hade dåliga stängsel som inte var rovdjursavvisande, blev av med 6 stycken får på grund av detta.

Åtminstone en av hundarna som rapporterades har aldrig heller skett. Antagligen var flera av dem falska.
Det enda LST gick på, var att dom hade kunnat känna doft av varg i närheten av där inälvor hittades. En varg äter inte upp ett djur och lämnar inälvor, det är väl bland det nyttigaste att få i sig.

När en händelse rapporterades att vargen skulle ha befunnit sig på en gård där en treåring gått ut utan vuxet sällskap, blev dödsdomen mot den unga varghanen ett faktum. Det vinklades till att vargen allvarligt hotat ett barn. Att vargen på intet sätt hotade eller skadade barnet spelade ingen roll. Att vargen avlägsnade sig när mamman till barnet kom ut och ropade åt den, spelade inte heller någon roll. LST var på plats och hörde av sig till polisen och bad dem utfärda skyddsjakt direkt efter den här påstådda händelsen, men polisen vägrade. Polisens berättelse om händelsen är helt annorlunda mot den som står i skyddsjaktsbeslutet. Den unga varghanen i Riala bevisade att vargar inte är farliga för människor, trots det ville man döda honom till varje pris.

Fårägare kan söka bidrag från länsstyrelsen till djurviltstängsel, ändå gör inte alla det. En studie som gjordes över en tioårsperiod visade att av de nästan 500 fårbesättningarna i Sverige så var det 199 som hade riktiga, godkända stängsel. Av de som skötte dessa stängsel så har det bara hänt två gånger att en varg tagit sig innanför. Detta under hela 10 år. Så dessa stängsel ger nästan 100% garanti mot varg. Dessutom finns flera grupper av frivilliga som hjälper boskapsägare att sätta upp rovdjursavvisande stängsel och kostnaderna för boskapsägarna är minimala. Lösningarna är många.

Att skjuta ner vargstammen, som redan är alldeles för låg, är oacceptabelt. Vargen fyller en mycket viktig funktion i kretsloppet, något som många inte förstår eller vet om.

De håller klövdjurspopulationen på en lagom nivå bland annat. Det skulle leda till mindre viltolyckor om man tillät en sund vargpopulation.

Eftersom det irrationella varghatet har sånt fäste i Sverige och tydligen hela vägen in i länsstyrelsen, så tänker man inte längre än näsan räcker.

Jägare vill inte se vargflockar som tar älg, eftersom de vill skjuta älgarna själva och stoppa dem i sina frysboxar. De pratar om viltolyckor i trafiken, när det är deras eget fel, eftersom de tillintetgjort den svenska vargstammen.

Varg ser varken hundar eller människor som byte. Jägare och varghatare gör allt de kan för att sprida lögner och irrationell skräck angående ett djur som helst av allt bara vill få vara ifred.

Det är dags att lägga sagorna på hyllan nu. Det är 2017. Vi måste se vargen som den otroligt viktiga individ den är, den nytta den gör för kretsloppet i naturen och ge den en chans att visa det.

Christel Astor
Representant för Hunt saboteurs Sweden och Djurfront Stockholm
Konstnär och djurrättare

Källor:

 1. Länstyrelsens rapport om stängsel mot stora rovdjur
 2. Länstyrelsens regler för skade-ersättning vid viltskador
 3. Jaktjournalen om hundar som dödats av varg
 4. Agrias försäkringsregler om djur som dödats av rovdjur
 5. Vargmotståndare klipper sönder viltstängsel
 6. Vargmotståndare klipper sönder viltstängsel 2
 7. SVT om hund dödad av varg
 8. Svensk Jakt om hund som dödats av varg
 9. Aftonbladet om Rialavargen
 10. Jaktjournalen om Rialavargen
 11. Jaktjournalen om processen att få till skydsjakt på Rialavargen
 12. Jakt och jägare om skyddsjakt på Rialavargen
 13. Länsstyrelsen om varför de inte tror att det går att skrämma bort Rialavargen
 14. Hela Stockholm om de som promenerade för att skydda Rialavargen
 15. Rialavargen träffade ett barn – Hela Stockholm
 16. Hela Stockholm om jakten på Rialavargen
 17. Aftonbladet om att Rialavargen skjutits
 18. Jakt och jägare om Rialavargens försvarare
 19. Jakt och jägare om Vallentunavargen
 20. Forskare avlivar myten om den farliga vargen – SVT

Tidigare artiklar om jakt på Supervegobloggen:

Christel Astor

Konstnär och djurrättare