Djurvänligt

En sann djurvän tycker om djur. En sann djurvän tar hand om djuren, likt man tar hand om sina andra vänner. En sann djurvän vill djuren väl och är mån om deras välbefinnande. En djurvän vill att djuren ska må bra och få leva ut sin fulla potential. En djurvän vill att djuren ska kunna glädjas precis såsom bara djur kan, utifrån deras speciella behov. En gris vill till exempel kunna springa fritt och leka, den vill kunna böka, bada och bygga bo, en kanin vill ha sällskap, kunna röra sig fritt över stora ytor och de vill kunna gräva, minkar vill kunna springa fritt och simma.

Man dödar inte sina vänner. Man stjäl inte från sina vänner. Man tvingar inte sina vänner att göra något de mår dåligt av.

Äter man kött dödar man djur. Därför kan en köttätare inte vara en sann djurvän. Att kalla sig djurvän samtidigt som man äter kött är hyckleri. Det spelar ingen roll om man äter ekologiskt, köper från gårdar där man känner ägaren eller om man själv jagar sitt kött. Kött innebär att man dödar djur, det är inte djurvänligt. På sin höjd kan man vara vän av en viss sorts djur men då är man inte en djurvän, utan kanske en hundvän eller hästvän.

Det är inte djurvänligt att prova smink eller medicin på ett djur. Möss, råttor, kaniner och hundar i laboratorium lever långt ifrån naturliga liv och blir många gånger lidande av de tester som utförs på dem. Som sann djurvän kan man inte acceptera att ens vänner blir behandlade så. Att blunda för att djur far illa när man äter kött, använder djurtestade hygienartiklar eller njuter i en skinnsoffa är inte snällt. Det är inte djurvänligt.

Att stänga in vänner i bur är inte snällt. Man äger inte sina vänner. Har man ett djur som vän räcker det inte att låta den sitta instängd och ge denne mat. Inget djur förtjänar att vara instängt. Få kaniner har begått något så brottsligt att de förtjänar att vara inburade. Djur är heller inte leksaker åt barn. Det är inte djurvänligt att ha djur för att vi ska ha roligt eller ha sällskap. Djurvänligt är det om vi låter djuret ha roligt på sitt sätt.

Djur i vårt samhälle kan ha det bra. Med riktiga djurvänner omkring sig kan de ha riktigt roligt. De umgås gärna med människan som vän och accepterar att anpassa sig till människan till viss del. Människan vet bättre än ett djur vad som är bra och dåligt i vår urbaniserade livsmiljö. Människan får därför som en djurvän lov att ta beslut som hindrar djuren från att skada sig. På så vis hjälper vi djuren att må bra och ha roligt på längre sikt.  

Man är inte mer djurvän för att man har många djur omkring sig. Det räcker inte att tycka om djur för att vara djurvän. Man måste tycka om djuren för deras egen skull och låta dem vara levande och kännande varelser med egen vilja. En sann djurvän är man om man uppskattar djuren där de trivs bäst. Djurvänligt är att låta djuren få leva fritt och naturligt.