Nödvändigt

Finns det nödvändigt djurutnyttjande?

Är det nödvändigt för oss att äta kött? Nej! Det är enkelt och bekvämt att välja den mat man är van vid och som man vet är god. Men det är inte nödvändigt. Det är däremot nödvändigt för djuren som inte vill lida eller dö att vi väljer veganskt. Det är nödvändigt för planeten och mänskligheten att vi slutar äta kött. Det är nödvändigt för vår egen hälsa att vi äter växtbaserat.

Är det nödvändigt för oss att gå på cirkus där djur tvingas utföra konster? Nej, verkligen inte! Djur är inte underhållning. Det är nödvändigt att vi börjar tänka moraliskt på mer än bara människor. Ingen ska behöva lida för att människan ska kunna ha roligt.

Är det nödvändigt för oss att klä oss i djurens päls, fjädrar eller skin? Nej! Det finns många bra alternativ till kläder, fyllning i kuddar, skor och bilinredning än djurens kroppsdelar. Om krokodilen ska överleva är det nödvändigt för denne att behålla sitt skin.

Det finns inget område i mänsklighetens natur eller fortlevnad som gör det nödvändigt för oss att utnyttja djur. Vi är fullt kapabla att klara oss och roa oss på annat sätt utan att djur ska lida. Men det räcker kanske inte att bara leva utifrån vad som är nödvändigt för oss för att vi ska trivas. Själen behöver också bli stimulerad. Att spendera tid i naturen är nödvändigt för vissa. Att äta gott är nödvändigt för vissa. Att få skratta och umgås med andra är nödvändigt för andra. Men det är inte nödvändigt att skjuta någon för att vara ute i naturen. Det är inte nödvändigt att låta djur leva korta plågsamma liv för att vi ska kunna äta en god måltid. Det är däremot nödvändigt för oss att hitta naturliga underhållningsformer för att kunna behålla en värld med mångfald i natur och djurliv.  

Det är nödvändigt för oss att ta bättre hand om vår miljö och omgivning. Det är nödvändigt för oss att sluta skräpa ner våra hav och tömma dem på fisk. Det är nödvändigt att öppna ögonen och se hur vi faktiskt behandlar våra djur och inse att det många gånger är helt orimligt att behandla levande, kännande varelser så illa. För vårt eget samvetes skull och för vårt välbefinnande är det nödvändigt för oss att börja leva mer i harmoni med alla levande varelser omkring oss.