Löjliga argument när argumenten tar slut

I Spanien gick en tjurfäktare nyligen till attack mot tjurfäktningsmotståndare med argumentet att de är äckliga och aldrig duschar. I England har mejeribranschen precis uttryckt oro för den tickande hälsobomb som veganismen innebär för människors benstomme. I Sverige uttryckte förra året en läkare och LCHF-förespråkare i DN att det är vansinnigt att bara äta vegetariskt. Man måste nämligen äta inte mindre än 18 kg gurka varje dag för att få i sig tillräckligt med näring.

De flesta veganer väljer att skratta åt eländet och sprida bilder på sig själva i duschen, i gymmet med starka ben eller ätande mängder av gurka. Egentligen är det ju oerhört fördummande att debatten nästan alltid hamnar på den här nivån, att man skrattar och förlöjligar den andra sidans argument. Varför blir det så?

Förklaringen är enkel: de få försök till seriösa debatter som genomförts visar med all önskvärd tydlighet att det inte finns några seriösa argument för våra nuvarande konsumtionsmönster. Ingen kan försvara animalieindustrin i stort, utan alla rättfärdigar sin del och säger att de andra är värre. Danskarna har fler grisar per kvadratmeter, italienarna har mer antibiotika, min gris var glad när den dog!

Läs mer:

  1. Tjurfäktningsmotståndares dusch-vanor i Spanien
  2. Tickande hälsobomb för människor som inte dricker komjölk
  3. Svar på ovanstående från Vegan Society
  4. 18 kg gurka i DN
  5. En av de väldigt få seriösa debatter på ämnet som genomförts, från 2012