Världens bästa djurvård?

Taiwan klubbade nyligen igenom lagar som gjorde det förbjudet att äta hund och katt. Dessutom höjdes straffen för andra typer av djurplågeri avsevärt. I Italien har Berlusconi blivit vegetarian och genomför en kampanj för att få sina landsmän att låta bli köttet under påsken. Storbritannien, Kroatien och Österrike har förbjudit pälsfarmer. Stad efter stad i Spanien förbjuder tjurfäktning. Både Indien och Kina går hårt fram med målsättningen att minska kött-ätandet för miljöns och djurens skull.

Och vad händer i Sverige? Häromdagen blev en ung kvinna dömd för att ha filmat döende griskultingar på en helt vanlig bondgård. Socialdemokraterna röstade i förra veckan ner ett förslag om att stänga pälsfarmar, ett förbud som hela 80% av tillfrågade svenskar vill ha.  En stor jakthärva växer dag för dag, med allt fler politiker och tjänstemän som jagat lo, järv, björn och varg illegalt. Nya avslöjanden om vanvård på djurfabriker i Sverige kommer i princip varje dag.

Det finns alltid exempel på andra länder som är sämre än Sverige, men att ”köpa svenskt” hjälper inte några djur. Det enda sättet att ta vara på djuren är att inte utnyttja dem!

Källor

 1. Taiwan
 2. Berlusconi
 3. Pälsfarmer förbjudna
 4. Marbella stänger sin tjurfäktningsarena
 5. Kina planerar att reducera köttkonsumption med 50%
 6. Indiens biff-förbud
 7. Jessica Thiel dömd för grisfilmning
 8. Socialdemokraternas stämma säger nej till pälsfarmförbud
 9. 80% vill ha pälsförbud
 10. Jakthärva mot rovdjur
 11. Bonde vansköter djur – ett av många exempel