Min helg som radioaktiv på Karolinska sjukhuset Solna avd. P14

Vi på Supervegobloggen hör ofta talas om veganer som får dålig mat i samband med sjukhusvård. Här berättar Jens Annamatz med egna ord om sin upplevelse den här helgen:


Jag är på Karolinska för en post cancer radium jod behandling, vilket betyder att jag under en helg ligger fast i ett rum bakom en blydörr för att jag är radioaktiv. Innan detta har jag pratat med läkare och sjuksystrar om att jag är vegan fått besked att sådant ringer man och beställer till avdelningen någon dag innan man kommer in.
Jag ringer och beställer på måndag och får till svar att det är inga problem! De köper in vegangrejer.

Fredag: Kommer in och svarar på lite frågor för att bli inlagd och blir då tilldelad en meny för veckan. Ögnar snabbt igenom menyn som bara innehåller kötträtter (utom en som är lakto ovo) och säger att jag har fått fel meny, jag är vegan. Lite senare hör jag en sjuksyster fråga en annan “Men vad äter en vegan ens?”.

Middagsdags: Får veta att de hade förberett kyckling till mig så det blir en tallrik med tomat, gurka, paprika och olivolja istället.

Lördag: Lunch: Får en bytta med mat som det står vegan på bland allergenerna. Längst upp står det med fet text NÖTKÖTT m. tomatsås. Skickar tillbaka och får 2 mackor med vad jag hoppas är vegetabiliskt margarin och fruktsoppa. Börjar känna mig väldigt hungrig och besviken och känner att jag inte orkar bli besviken igen, vill därför ha dropp och strunta helt i mat.

Kl 12:42 ringer jag till avdelningen på det nummer de har skrivit upp åt mig, linjen upptagen. Samma sak 1 minut senare. Testar igen klockan 12:47 och då går signaler fram men ingen svarar. Lämnar då ett röstmeddelande om att jag skulle vilja ha dropp då de inte kan ge mig riktig mat.

Kl 13:11 har jag fortfarande inte hört något så jag ringer igen, samma sak, jag kommer till telefonsvarare och ber än en gång om att någon ska komma och prata med mig och ge mig dropp. Ingenting händer. Ringer en tredje gång kl 13:37 och när jag inte får svar går jag ut i korridoren och haffar första bästa sköterska och säger att jag vill ha dropp, de säger att de ska komma och kolla. Efter några minuter kommer de och jag förklarar läget, säger att jag vill ha dropp och undrar varför ingen svarar i telefon. Får till svar att de ska höra med en läkare om de kan ge mig dropp och att jag ska dricka vatten.

Kl 14:30 fick jag äntligen dropp och förklaringen att det måste vara fel på systemet för telefonmeddelanden.

Nu längtar kag till måndag morgon när jag kan få komma hem och äta. Att man endast server kötträtter på ett sjukhus när man vet hur skadligt det är för både kroppen och miljön förundrar mig. En 100% vegetabilisk kost kan ätas av de flesta, vore det inte enklare att bara servera helvegetariskt och ge specialmat till de som inte kan äta av allergiskäl. Det måste vara billigare, enklare och defintivt godare. Nu ska jag avnjuta min dropp och längtar tills på måndag då jag kan få riktig mat igen.


Vi på Supervegobloggen kommer försöka nå Karolinska Universitetsjukhuset för en kommentar. Om någon vill skicka mat till Jens finns han här!