Ologiskt

Det är logiskt att vi behöver mat och att vi behöver äta. Det är logiskt att vi behöver dricka. Vi behöver få näring och energi. Att göra detta på ett effektivt sätt vore mest logiskt. Att äta och dricka det vi tror bäst främjar vår hälsa är logiskt. Det vore ologiskt att äta eller dricka något som orsakar vår kropp bekymmer eller skada och något som kräver mer energi än vi får.

Att fånga, döda och äta ett djur kräver mer energi än att odla, skörda och äta växter. Det kräver mer energi och resurser av både oss och planeten. Ska vi få i oss protein är det långt mycket mer effektivt att äta spannmål och baljväxter själv än att först låta ett djur äta dem för att sedan äta djuret.

Lika ologiskt känns det att göra en ko gravid, ta dess barn ifrån den bocka sig ner och krama mjölk ur den. Det känns mycket mer logiskt att välja något annat att dricka.

Var finns det logiska resonemanget när vi väljer vilka djur vi ska äta? Vad är det för relevant skillnad mellan en gris och en hund när vi säger att vi ska grilla kött? Alla levande varelser vill undvika smärta, lidande och död. Så även grisar och hundar, precis som människor. Fördömer vi våld och dödande av någon varelse så bör vi logiskt sett fördöma det för alla varelser. Det är fel att döda. Om vi tycker det är fel att döda så bör vi heller inte döda någon. Det blir inte mer logiskt om vi låter någon annan sköta dödandet åt oss.

Flertalet studier och rapporter pekar på hur ohälsosamt det är att äta kött och dricka mjölk. Många studier pekar istället på hur hälsosamt det är att äta veganskt. Kött kopplas till en rad olika dödliga sjukdomar medan andra studier visar att en genomtänkt vegansk livsstil ger ett längre och friskare liv. Förutsatt att man vill leva och må bra vore därför det enkla logiska valet vara att äta veganskt.

Om jag vill leva länge och må bra, så bör jag äta veganskt.

Jag vill leva länge och må bra, jag äter veganskt.

Jag vill inte döda någon annan varelse, därför äter jag inte djur

Så enkelt och så logiskt.