Rättigheter för djur

Vi blir fler och fler som förespråkar djurens rättigheter. Självklart är det ingen som kräver att djuren ska få rösträtt eller rätt att gå i skolan. Det vi pratar om är den grundläggande rättigheten att inte bli exploaterad eller dödad mot ens vilja, till exempel för att bli föda för människor.

Ofta framställs kampen mot djurförtrycket felaktigt som en kamp mellan veganer och lantbrukare. När det i själva verket är en kamp mellan rättvisa och orättvisa. Ingen förtjänar att födas upp i enda syfte att dödas och tillfälligt tillfredsställa någon annans smaklökar. Ingen förtjänar att hållas instängd hela sitt liv och användas som äggmaskin. Ingen förtjänar att få sin nyfödda unge stulen ifrån sig för att någon annan är van att ha komjölk till flingorna.

Jag för ingen kamp mot lantbrukare. Jag för en kamp för ett avskaffande av djurförtryck. Det är ett förtryck som är så djupt rotat i samhället att de flesta inte ens är medvetna om det. Djur ses idag som egendom. I lagens mening är de bara saker. Lantbruksdjur är speciellt utsatta då de bara finns till för att ge ekonomiskt vinst. De dödas alla i ung ålder. När du väl fått upp ögonen för den här orättvisan är det svårt att inte se den. Den gör sig påmind överallt; i mataffärer, restauranger, reklam, böcker, filmer, klädbutiker och så mycket mer. Köttbitar i hylla efter hylla på Ica och Coop. Kroppsdelar från kännande individer som inte hade någon rätt att få finnas kvar. Det är fascinerande och smärtsamt att se hur många människor idag ivrigt förespråkar rättvisa och fred, samtidigt som de själva bidrar till den enorma orättvisa som djuren utsätts för.

Det är en befriande känsla att veta att ingen behövde dö för ens måltid. Fler och fler börjar ifrågasätta sin egen del i användandet och dödandet av djur. Jag beundrar alla som vågar granska sina egna val kritiskt och erkänna att de faktiskt kan bättre. Antalet människor som väljer att undvika djurprodukter ökar varje dag. Tydligare och tydligare ser jag framför mig den dag då människor och djur lever i fred med varandra.  Jag längtar till en framtid där vi människor lever i harmoni, där vi inte bidrar till något våld när vi sätter oss ner för att äta.

Bild från Djurrättsalliansens protest vid Scans slakteri i Linköping.